2009. november 7., szombat

Polip Sex kifinomultabb Than Arm-birkózás

Évtizedeken keresztül a tudósok nézett polipok, mint unromantic magányos farkasok, a párzási szokások csaknem mentes az összetett viselkedését. De az új kutatás a University of California, Berkeley, úgy találta, hogy legalább egy faj polip folytat ilyen kifinomult szeretkezés taktikáját kacérkodik, szenvedélyes és folyamatosan handholding riválisok a fegyvereket "hosszát.

A tanulmányt a Berkeley, a közelmúltban megjelent a Marine Biology folyóiratban, biológusok tanúja egy sor összetett párzási viselkedést, mert snorkeled két méter vagy annál magasabb sekély zátonyok Észak-Sulawesi Indonéziában. Több hétig, akkor lánctalpas Octopus Abdopus aculeatus, a napi faj lábasfejűek, amely jellemzően sport egy tüskés tan test akkora, mint egy kis narancs és 8-to-10-es hosszú szívócső bélelt fegyver.

"Ez nem egy egyedülálló faj a polip, ami arra utal, mások így viselkedik, mondta Roy Caldwell, az integratív biológia professzora, az UC Berkeley és társszerzője a tanulmány.

A vad, a kutatók figyelték macho polipok, amelyek nem csak haver az első nő, ami keresztezte az útját. Sok válogatott egy meghatározott nemű partner, és féltve őrzött neki den néhány napig, elhárításához riválisok, odáig, hogy fojtogatja őket, ha túl közel van. Amikor flörtölni, vagy harcok, akkor a férfiasság jel megjelenítésével body csíkos minták.

Kutatók azt is látta, a kis "cipő", hogy a férfiak mozgott a gyanútlan hódításai a nőstény adja ki magát. Tették ezt az úszás alacsony a földre a női divat és nem jelenít meg a "férfi" barna csík. Plusz, a hímek, mérete igazán számít: "Ha meg akarsz időt őrzés egy nő, nem akarsz eljönni a legnagyobb női talál, mert fog, hogy több tojást", mondta Caldwell. "Ez alapvetően egy befektetési stratégia."

Caldwell mondta a legtöbb, amit tudunk, polipok származik laboratóriumi megfigyelések Csupán néhány faj, foglalja össze a könyveket, mint a "Fejlábúak Behavior" Roger Hanlon és John Messenger (Cambridge University Press, 1996).

Azért, mert ilyen szemérmes tengeri élőlények, polipok "párzási rituálé volt nehéz szerezni kezelni. "Ezek az emberek megszállottan titkolózó, magányos és nagyon jó," mondta Caldwell. "Ha nézed, akkor néz vissza. Nehéz tanulmányozza őket."

Így, amikor a Berkeley végzős Christine Huffard, aki jelenleg posztdoktori munkatársa a Monterey Bay Aquarium Research Institute in Moss Landing kaliforniai felfedezett egy virágzó közösség Abdopus aculeatus mindeközben neki Ph.D. terepmunka a Sulawesi, ő öröme határtalan volt.

"Minden nap, a víz, mi tanult valami újat erről a polip viselkedést, talán mint amit tudnunk kell esniük feltalálása után a távcsövet, mondta Huffard, a tanulmány vezető szerzője. "Nagyon gyorsan rájöttem, hogy Abdopus aculeatus megdöntött minden a" szabályok "- ezzel a közeli ellentéte minden hipotézis leszünk alakult alapuló akvárium tanulmányok."

Vannak közel 300 faj polip a világban, kezdve a hatalmas polip a Csendes-óceán apró Octopus wolfi a trópusokon. Párzás szó egy polip élete munkáját, és sor kerülhet naponta többször is, ha az állat eléri a nemi érettséget. Ez általában kezdődik a férfi polip dugta a nő az ő hosszú, rugalmas, hectocotylus kart, majd megcsúszás be neki köpeny üregbe.

Miután a spermium csomagoláson helyezték, a női neki den nyugdíjba vonul, és lefekteti a több tízezer tojást, amit sző a húrok, és tartja a tetőt rá a víz alatti lakásban. Folyton a tojásokat tisztán fúj vízsugár van és nem tudja elhagyni den az önellátó élelmiszer-ez idő alatt. Körülbelül egy hónap, a tojások kikelnek, és a legyengült anya polip meghal. Az apa is meghal néhány hónapon belül a párzás, így az újszülöttek, hogy megvéd a maguk számára.

"Nem a szex vezet a halálba, Huffard mondta. Csak hát polipok termel utódok egyszer egy nagyon rövid élettartama egy év alatt. És ahogy a kutatócsoport felfedezte, hogy egyszer-in-a-élettartam szeretkezés ülés sokkal több, mint Csak arm wrestling.

"Ez az első tanulmány, amely mutatja a technikai fejlettség korábban nem ismert, a szexuális viselkedés egy polip," mondta Caldwell. "Megvan rossz előtt, és mi ezt mondja nekünk, hogy tennünk kell sokkal több terepmunka."