2010. január 23., szombat

Tudja Humor erősíthetjük kapcsolatainkat?


Az első alkalommal, amit valaha aludtam Jen, azt mondtam utána: "Így kapom meg az állást?" "Mondta Steve Bartoo, 37, egy informatikai szakember. Ahelyett, hogy dobja el neki, nevetett." Sosem gondoltam, elég kényelmes legyen senkivel, hogy vicces thatâ € ", ahol ez is része a mágia", mondja .

"Évek óta a barátom Justin mondogatta nekem:" You've got teljesítése Steve, ő vidámak, "mondja Jennifer Pinkowski, 33, egy író. "Kiderült, hogy igaza volt. Steve a legviccesebb ember, akit ismerek. Ez egy nagy oka annak, hogy a felesége lettem."

Steve és Jen beleszeretett a csinos egymást upa € "egy élmény mindannyian úgy tűnik, hogy keres. Amikor az emberek listáját a tulajdonságokat kívánnak egy partner, a humora következetesen megjelenik tetején. Akár kormeghatározás vagy házas, annál több személy szereti a saját partnere humorérzék, annál inkább elégedett ő lesz a kapcsolat. Mivel a fülledt rajzfilmfigura Jessica Rabbit mondta, amikor megkérdezte, mit látott a férje, vicces-nyuszi Roger: "Ő tesz engem nevetni."

De a humorérzék alig old meg minden problémát a szív, figyelmeztet Rod Martin, a pszichológus, a University of Western Ontario. Éppen ellenkezőleg, a humor a kapcsolatokban mindkét irányban lehet vágni. Vicces emberek, mint a lányok és a fösvény, úgy tűnik, még vonzóbbá az elején. Idővel azonban az izgalmat hord ki. Különben is, támaszkodva vicceket is működni tudnak a mély kapcsolat dinamikáját veszélyes lehet: Humor csomag is egy csúnya ütést.

"Humor egy olyan eszköz, mint bármely más", mondja Robert L. Weiss, pszichológus, a University of Oregon, akik tanulmányok humor a kapcsolatokban. "Az emberek használni humorral, sok különböző módon, beleértve a néhány negatívat. Ez nem csak egy monolit dolog." Szinte minden édes, támogató módon használják fel, van egy gonosz iker, agresszív, önző vagy manipulatív változata. És hasonlóan tréfás megjegyzéseket a munkahelyen, ami ugyanúgy érzem magam, mint hízelgés vagy egy támadás, a két fél a humor olyan szorosan összefonódtak, hogy szinte nem vicces.

Már valószínűleg minden volt tapasztalata egy partner, aki ellenséges quips legalább a mi kedvenc qualitiesâ € "a mi klutziness, félénkség, szeretet kezeli. Vicceltem, és goofing aláássa az intimitás finomabb módon is. Ha partnere tesz a vicc, hogy másról, ha hozol fel pénzügyi, talán észre sem, hogy ő akarja, hogy vicces. You'll vajon miért csak ketten soha nem tűnik beszélni a fontos dolgokat nem ért egyet kb.

A vicc alapvető structureâ € ", amely azt mondja mint amit gondol anotherâ €" pontosan mi teszi olyan hasznos eszköz az emberi kapcsolatok. "Humor természeténél fogva kétértelmű. That's how it works. Azt mondja, több mint egy dolog, és ez soha nem egyértelmű, pontosan mi az üzenet," mondja Martin. Lehetővé teszi számunkra, hogy a javaslataik ötletek kísérleti úton, és változtasd meg, ha nem jól fogadták. Ez egy rugalmas kommunikációs stratégia egyik módja feltárása társalgási terepet.

Elizabeth Gifford, az orvos, hogy az alkalmazott stratégia úszó azt az elképzelést, a házasság csupán hét után ő és a barátja kezdődött. Tudta, hogy amint elindultak kifelé, hogy ő volt "az egyetlen," mondja, és azt akarta kideríteni, hogy gondolta végig ugyanaz linesâ € "nem rohadt rajta. "Drágám, mi kell még az esküvő Birminghamben, vagy Brooklyn?" lány kérdezte. Játszott együtt a vicc, jelezve, hogy ő nyílt megvitatására házasság. Ha úgy gondolja reagált rosszul, tudta volna, hogy könnyen vissza: "Félsz ott, nem igaz?"

Humor hozhat szerelmesek együtt, ami valószínűleg annak egyik legtisztább előnyeit. Howard Markman, egy pszichológus, aki dolgozik, párok Colorado, aki szereti a start Love Your kapcsolat "Lelkigyakorlatok egy vicc, vagy vicces videó. "Amikor az emberek nevettek együtt, úgy érzik, kedvezőbb egymás felé. Ők nagyobb valószínűséggel egymásnak javára a kétség", mondja. Ez lehet a leginkább egyértelműen pozitív felhasználása humor. Nehéz látni egy hátulütője, kivéve talán bosszantó ismerőseidnek az lovey-dovey in-vicceket.

Előfordul, hogy egy jól időzített poén lehet hatástalanítani a feszült helyzet, mielőtt fokozódik. Dianne Spoto, a tanár és lovas edző a New York-i Catskills emlékeztet egy különösen heves vitája férjével, Franco. Dianne, aki sokkal kisebb, mint ő, odafutott hozzá és megnyalta az orrát, leállítja a küzdelmet halott a nyomokat.

Humor is tud változtatni a hangulat vagy vezethetnek be más szemszögből. "Amikor én voltam állapotban yearlong depresszió és az érzés, mint a Világ törölgette a lábát rajtam, naponta használják a barátom rám nézni nagyon komolyan mondom:" Senki sem szeret téged. " Én találtam hisztérikus, "mondja Lizzie Skurnick, egy blogger Baltimore-ban. Eltúlzásával ő komor tekintettel a világ, a barátja finoman hadd tudja, hogy úgy gondolta, hogy irreális, és segített neki egy kicsit a perspektíva rajta a depresszió.

De van itt egy finom vonal közötti megbékélés jegyében a partner le, és fújja le vele. Ha egy pár zuhan a kereslet szerkezete és a megvonási mondja Weiss, egy partnerâ € "gyakran a mana €" mozgósít a vicc, hogy elkerülje a problémáknak a megoldásában, illetve hagyta, hogy a partner tudja, hogy nem fog foglalkozni vele igényeket. Egy asszony emlékezteti, hogy partnerét tenni a szennyest, és ő az NFL hums téma, mintha azt mondaná: "Nekem van egy focimeccsen nézni. No, ahogy én csinálom most már mosás." A vicc vicces az első alkalom, de gyorsan megöregszik, rámutat, Amy Bippus professzora, a kommunikációs tanulmányok a California State University in Long Beach-en.

Unfunny viccek volt egy visszatérő probléma Eckhoff Sally, a festő Saratoga Springs, New York. "Végre győződve arról, hogy a férjem szükségem volt egy kis segítség, a rohadt itâ €" nem tudok meg mindent egyedül, mondja. Szóval egyszer egy keveset, ő lenne tartsuk a pont orrom, és irányítani meg vele. És azt mondaná: "Én vagyok segítünk Önnek!" "A pár most válást.

A kétértelműséget a humor is lehetővé teszi az emberek számára kifejezetten ellenséges anélkül, hogy felelősséget. "Csak vicceltem," azt mondják majd, miután szállít egy csattanó, hogy érzi magát, mint egy balek ütés. Gyakran ugyanazon hozzászólások tűnhet akár támogató vagy veszélyezteti, affiliative vagy ellenséges, a kontextustól függően, és a dinamikus. "Hol van meghúzni a határt az egészséges és az egészségtelen használ nagyon homályos," mondja Martin.

A különbség nem csak abban, amit a beszélő eszközöket mondani, de hogy hogyan veszi a hallgató, azt állítja, Bippus. Jó szándék nem feltétlenül elég ahhoz, hogy meghozzák a fullánkja ki egy alkalmatlan jokeâ € "a hallgatónak kell adnia a joker hitel a jó szándék.

Tegyük fel, hogy felöltözködés menni, és a barátod azt mondja, "van rajtad ez? Jobb, ha magammal vinni a napszemüveg!" Lehet, hogy a megjegyzés, mint egy jókedvű figyelmeztetés vagy kifejezés az ellenségeskedés, mondja Bippus. Ha a magyarázat van ellenséges, lehet a jele, hogy meg akarja tartani az Ön wardrobeâ € ", vagy ami még rosszabb, ellenőrzés van. Abban az esetben, akkor nem hiszem, nagyon vicces. De Bippus azt mondja, "ha úgy gondolja, hogy a személy hasznos indítéka használatával humor, hogy ő használja a saját érdekében, és nem az ő" â € "menteni a nyilvános zavartan saya €" te felelős adni neki, ami előnyökkel jár a kétség. "

Amikor Bippus videóra párok 50 feltár egy konfliktus, és kérte őket, hogy azonosítsák, amikor ők maguk és partnerük használt humor a vita során, úgy találta, hogy a humor úgy tűnt, hogy hasznos: Minél több a partnerek észre itâ € "és a viccesebb találtak itâ €" a További előrelépés, hogy úgy érezték, hogy tette a konfliktust. Ezt a nézetet erősíti, Roger Rabbit Effect. Azonban Bippus figyelmeztet, nehéz ugratni egymástól ok és okozat. Talán tényleg boldogabb wagwits szerelmeseinek. De az is lehetséges, hogy boldog kapcsolatot az embereket egy nevető hangulatban. Ha kijön a partnereddel, akkor kevésbé valószínű, hogy megsértődik, amikor teases neked vesztes a kulcsokat harmadik alkalommal ezen a héten.

Talán kezd úgy hangzott, mint a régi he-mondta, ő azt mondta-történet, de a nemek közötti különbségek nem olyan humor kiszámítható, mint azok tűnhet. In Bippus tanulmányra, például a férfiak átlagosan jobban érzékelhető humor a párok beszélgetéseket, de a nők bemutatni humor, ellentmond a sztereotípia, hogy a férfiak a viccesebb szex.

Mindazonáltal néhány témák jelennek meg. Sok nő inkább használni humor, mert így megelőzhető a kapcsolatok bővítése, mondja Martin, míg a férfiak lehet felhasználni arra, hogy fokozza a saját személyiségét. Egy családi vacsora, például egy nő elmesélni egy történetet egy tréfás pillanattól kezdve, hogy minden megosztott utolsó Hálaadás. Egy ember lehet inkább kezelje a vendégeket, mint a közönséget és játssz a nevet. Ebben az irányban, Mary Crawford, a professzor a pszichológia és a női tanulmányait a University of Connecticut, megállapította, hogy a férfiakat szerette vicceket és a bohózat jobb, mint a nők, míg a nők inkább a humor talál több együttműködési mesemondás.

"Néha az utat srácok kifejezetten közelsége többiek keresztül, hogy a humor segítségével az emberek le. Amikor megpróbálja használni ugyanazt a fajta humor a nők életük során, nem találkoztam hasonló módon", mondja Markman.

Szóval, a nők az Oxygen Network és a férfiak a Comedy Central? Valószínűleg nem mondja Crawfordâ € "a különbség kisebb, körülbelül tesztoszteron és többet összefüggésben. Végtére is, az emberek még mindig inkább a magasabb státuszt társadalmunk, és számos tanulmány kimutatta, hogy az emberek a hatalom használata humor eltérően a maguk underlings. "Mondhatjuk, hogy ez egy férfi úgy beszélni, de lehet, oly módon, hogy a magasabb státuszú emberek beszélnek", mondta Crawford. Amikor a főnök repedések vicc, mindenki kuncog, amikor a segédje akarja tenni egy javaslat vagy ajánlat kritikát, ő a kedélyek, hogy az önálló deprecating humor.

Mint bárki más, aki együtt dolgozott a jokester főnök is tanúsítják, a humor nagyon is az Eye of the Beholder, és mi a célja, mint a szellemes megjegyzés eshet szánalmasan lapos, sőt úgy tűnik, kegyetlen keretében nehéz vagy kiegyensúlyozatlan kapcsolatot. Ez igaz a szerelmi kapcsolatok is egyetértenek abban, pszichológusok: Trouble humorral nagyobb valószínűséggel lehet a tünete, mint oka a nehézséget. It's all about, nos, az időzítés. Ha a más jelentős lehet a viccet, hogy jól nézd meg a saját indítékai teszi. Voltál igazán próbál segítséget? Lehet, hogy ez nem a megfelelő momenta € "vagy a jobb Topica €" a humor.

Mégis, azt mondja Bippus, humor fontos és nagyon rugalmas kommunikációs stratégia, ezért nem riad vissza tőle. Ez is egy nagy részét, ami emberré tesz. "Egyszer, amikor a húgom hozott gorilla zokni, a kutya megtámadta a lábát", mondja Bippus. "Az a személy nevetett volna helyette. Látjuk, képtelenség, mint valami más, mint a fenyegető." Ha használja is, a humor segít, hogy fel magunkat a szempontból, hogy korábbi félelmeink és a bánat, és hogy eljussanak az emberek nagyon szeretünk egy könnyű érintés helyett súlyos kezét. Talán Jessica Rabbit volt jobb ötlet végül.

Publication: Psychology Today Magazine

Meno convincente Star Wars duo ''