2010. április 10., szombat

A ritka betegségével


A kutatók küzd megérteni egy ritka betegsége, ahol szenvedők tudtukon kívül a kereslet, vagy ténylegesen, nem alvás közben, New Scientist magazin arról számolt be szerdán.

Kutatás sexsomnia - így a szexuális fejlődés felé egy másik személy, miközben aludt - már akadályozta a betegek annyira zavarban volt a probléma, hogy általában nem látja be, miközben az orvosok nem kérdez rá.

Mivel még nincs gyógymód a feltétel, amely gyakran okoz nehézségeket a kapcsolatokban.

"Ez igazán bosszant, hogy nem tudom irányítani," mondta Lisa Mahoney a magazin. "Ez megijeszt engem, mert nem hiszem, hogy van valami köze a partner. Nem akarom ezt a feltételt, hogy bolond ártani nekünk hosszú távon."

A legtöbb kutató véli sexsomnia változataként az alvajárás, ahol a szenvedők is megragadt az álom és az ébrenlét, de sexsomniacs inkább, hogy felfüggeszti az ágyban, ahelyett, kelj fel és járj kb.

Míg alvajárás érint two to négy százaléka felnőtt, sexsomnia nem gondolták, hogy a közös probléma szerint Nik Trajanovic, kutatója az alvás és az éberség klinika a kanadai Toronto Western Hospital.

Hanem egy internetes felmérés sexsomniacs végzett 2005-ben, hogy felhívta a 219 válaszadók arra a következtetésre jutott, hogy megbízható volt, még jellemzőbb, mint az orvosi esetekről szóló jelentéseket csak arra utalhat.

"A legtöbb alvást szex között kerül sor, akik már partnereink," Mark Pressman, alvás szakértője Lankenan Kórházban Wynnewood, Pennsylvania, mondta a New Scientist.

"Néha utálom ezt, tette hozzá Pressman a reakciók a sexsomniacs partnereivel. "Néha eltűrni. Esetenként még történetek az emberek kedvelik jobban, mint ébren szex."

A nem gyógyítható, kezelése kiváltó tényezők - stressz, vagy alváshiány - segíthet, míg Michael Mangan, pszichológus a University of New Hampshire-ben az USA-ban létrehozott egy webhelyet, www.sleepsex.org, hogy segítsen szenvedők.

Közben Trajanovic a kidolgozását eljárás diagnosztizálásra sexsomnia jogi esetekben, amikor betegek voltak vádolnak szexuális zaklatás.

Copyright  © 2006 Reuters Limited.